Ölandsbron är en bro i Sverige som går över sundet mellan Kalmar på fastlandet och Öland. Den är 6072 meter lång och har en höjd på 36 meter. Det är Sveriges längsta bro och ansluter till länsväg 137 och 136. Planen på brobygget hade funnits länge och konkretiserades på 1950-talet. Bron invigdes 1972 och kostade 130 miljoner kronor. Sedan invigningen har bron genomgått reparations- och ombyggnadsprojekt.
Ölandsbron är en viktig förbindelse mellan Öland och fastlandet. Den gör det möjligt för människor och gods att resa mellan de två landområdena med bil eller buss. Det är också en viktig turistförbindelse, då Öland är en populär sommardestination med många sevärdheter och aktiviteter. Ölandsbron har också haft en positiv inverkan på utvecklingen av regionen, då det har lett till ökad investering och befolkning på Öland.
Ölandsbron är också en imponerande konstruktion. Den är byggd av armerad betong och är 155 spann lång. Det högsta punkten på bron är 41,69 meter och den lägsta är 6,65 meter. Bron är också Europas längsta bro tills 1998 då Vasco da Gama-bron i Portugal invigdes.
Det är viktigt att underhålla Ölandsbron för att säkerställa att den fortsätter att vara en säker och pålitlig förbindelse. Ölandsbron utsätts för hårda väderförhållanden, såsom hård vind och vatten, och det är därför viktigt att regelbundet utföra underhåll och reparationer för att förhindra skador och försämrad hållbarhet.